Wanneer je een nieuw huis koopt of de uitstraling van je bestaande woning wil veranderen is het belangrijk om ook over de vloer na te denken. Veel mensen kiezen voor laminaat en dat is niet zomaar. Door alle verschillende soorten die beschikbaar zijn kan je alle kanten op. Of je nu gaat voor een moderne, klassieke, rustieke of industriƫle look, met de juiste vloer bepaal jij de juiste uitstraling.

laminaat plaatje
Beken kleur

Ten eerste bepaal je de uitstraling van je woning door een keuze te maken in de kleur van het laminaat. Aangezien de vloer een groot oppervlakte van je woning beslaat is het belangrijk hier goed over na te denken. In tegenstelling tot een kleurtje op de muren vervang je namelijk niet zo snel de vloer als de kleur je toch niet zo bevalt.
Kies je voor een donkere soort? Hou er dan rekening mee dat dit je woning vrij donker en optische kleiner kan maken. Het is dan wellicht handig om de rest van je inrichting in lichtere tinten te houden.
Een lichte vloer maakt je woning juist vaak licht en optisch groter. Heel licht laminaat verlangt alleen vaak wel meer onderhoud, omdat je er sneller oneffenheden op ziet.

Welk motief past bij jou?

Ok, je bent eruit voor welke kleur je gaat. Dan kan je vervolgens na gaan denken over het eventuele motief van de vloer. Kies je voor strakke, effen planken of hou je meer van laminaat met een hout look? Planken die weinig tot geen motief hebben zie je vaak terug in huizen met een moderne of industriƫle look.
Daarentegen kan je ook kiezen voor een vloer met een houtmotief. Er zijn soorten laminaat beschikbaar die qua uitstraling bijna niet te onderscheiden zijn van houten vloeren. Dit soort vloeren kom je vaak tegen in huizen met een klassieke of rustieke uitstraling.
Naast het motief van de plank zelf heb je ook nog keuze in de manier waarop je het laminaat in de woning legt. Je kan er namelijk voor kiezen om de planken recht achter elkaar door te leggen. Een andere keuze is om het laminaat in een visgraatmotief te leggen. Dit geeft een meer klassieke look aan de vloer.

Mat of glans

Nog een hele belangrijke factor voor de uitstraling van de vloer is de vraag of je voor een mat of een glanzend laminaat gaat. Op een glanzende vloer zijn oneffenheden sneller te zien dan op een matte vloer. Wel heeft een glanzende vloer een mooie, strakke uitstraling.
Zoals je ziet zijn er veel keuzes te maken als je een laminaatvloer uitzoekt voor je woning. Denk er dus goed over na, want de juiste keuze laminaat zorgt voor de juiste uitstraling in huis.