De elektrische fiets zien we steeds vaker over onze wegen scheuren. In 2016 was zelfs bijna de helft van alle nieuw gekochte fietsen een elektrische fiets! Niet zo gek dus dat we deze steeds vaker in het straatbeeld zien. Een elektrische fiets is overigens een zeer goede oplossing voor mensen die wat vaker de fiets willen pakken in plaats van de auto. Maar waarom dan geen gewone fiets kopen? Omdat die vaak toch niet wordt gebruikt. Voor de (middel)lange stukken en bijvoorbeeld met boodschappen doen, kan het intimiderend zijn om een normale fiets te pakken.a

Met de wind in je rug op een elektrische fiets

Met een elektrische fiets heb je altijd de wind in de rug. Ten minste, zo voelt het. Je kunt op een elektrische fiets trappen zoals bij een normale fiets, de motie volledig over laten nemen door de elektrische motor, of je eigen trapwerk laten ondersteunen door de motor. Middels een sensor kan worden gemeten op welke kracht de motor moet werken om jou zo goed mogelijk te ondersteunen tijdens het fietsen. Zo fiets je een beetje van jezelf en een beetje van de elektrische fiets!

De accu en motor van de fiets

De fiets loopt uiteraard op een elektrische motor. Die motor kan op het voorwiel, achterwiel, of in het middengedeelte van de fiets worden geplaatst. De plaatsing van de motor heeft invloed op de aandrijving. De elektrische fiets maakt tevens gebruik van een accu. De levensduur van de accu is gemiddeld vijf jaar, maar dit kan stevig worden verlengd mits de accu goed wordt onderhouden. Dat is een stuk minder werk dan je zou denken. Het belangrijkste voor de accu is dat de elektrische fiets niet in de vorst blijft staan, of in hoge temperaturen. Het best is om de elektrische fiets op kamertemperatuur te parkeren, bijvoorbeeld in een semi-verwarmde schuur of berging. Zo blijft de accu lang goed.

Een elektrische fiets kopen

Wanneer je op zoek bent om een e-bike aan te schaffen, dan kan het lastig zijn om door de bomen het bos te zien. Want waar moet je nu eigenlijk op letten? Het is in ieder geval van belang dat je let op het gewicht van de fiets, evenals de plaatsing van de motor. Ook het merk kan van invloed zijn op de prijs, evenals de plek waar je de elektrische fiets koopt. Of je nu eerstehands of tweedehands een e-bike koopt, er wordt altijd aangeraden om even een testrondje te fietsen. Zo weet je zeker dat je de juiste fiets kiest.